Internationella energiorganet IEA publicerade i slutet av 2017 sin årliga energiutblick World Energy Outlook. Den är det mest genomarbetade och omfattande underlaget för världens beslutsfattare inom energiområdet. Rapporten förutspår, utifrån de planer som finns, att de fossila kraftslagen fortfarande 2040 kommer att vara dominerande, och växande, i världens elproduktion. Om målet är att begränsa jordens temperaturökning till två grader ska kunna nås måste betydligt mer omfattande beslut fattas inom energiområdet än vad som hittills skett. IEA pekar ut kärnkraften som ett område som behöver ett starkare stöd för att mål rörande klimat, energitillgång och luftkvalitet ska kunna nås. Sverige bidrar aktivt i arbetet genom ett projekt inom IEA som syftar till att stötta omställningen till klimatvänlig energi i utvecklingsländer.

2017年底,國際能源署IEA發布了年度能源展望“世界能源展望”。 它是提供給世界能源領域決策者最詳細,最全面的基礎。 該報告根據現有計劃預測,化石燃料發電的方式將在2040年繼續占有主導地位,並在世界發電量中不斷成長。 如果目標是將地球的溫度上升限制在兩度,則必須能夠在能源領域做出比迄今為止已經做的規模更大的決策。 IEA指出核電是一個需要更強大支持的領域,以達到氣候、能源供應和空氣品質目標。 瑞典透過IEA內的一個計畫積極為這項工作做出貢獻,這個計畫的目標是支持發展中國家向使用氣候友善型能源轉型。

 

Världen växer – liksom energibehovet 世界正在增長 - 能源需求也在增長

År 2040 väntas världens befolkning ha ökat från dagens 7,4 miljarder till 9,1 miljarder. IEA förutspår att Kinas och Indiens elproduktion till dess kommer att behöva växa med motsvarande dagens elproduktion i hela EU respektive USA. Efterfrågan spås också växa mycket kraftigt i en lång rad andra länder. Förutom utmaningen att ersätta dagens användning av fossila bränslen kommer alltså även en stor ökning i energiefterfrågan att behöva tillgodoses. IEA väntar sig också en kraftig urbanisering i flera delar av världen. Världens städer växer med ett Shanghai var fjärde månad, vilket har stor betydelse för hur framtidens energibehov kommer att se ut.

預計到2040年,世界人口將從現在的74億增加到91億。 IEA預測,中國和印度的電力生產必定會跟個歐盟和美國當前發電量相應的速度來增長。 預計其他一些國家的需求也將強勁增長。 除了取代今天所使用的化石燃料的挑戰之外,還必須滿足能源需求的大幅增長。 國際能源署還預估世界上許多地區會發生強勁的城市化。 世界各城市每四個月就成長達一個上海市的規模,這對於未來的能源需求將是何種面貌具有重要意義。

Tre scenarier 三種情境

IEA presenterar olika scenarier för sin bedömning av global energianvändning och produktion fram till 2040. Det är viktigt att poängtera att det handlar om just scenarier och inte prognoser. Det vill säga, målet är inte att pricka rätt utan att ge exempel på vilka valmöjligheter som finns och hur beslut kan komma att påverka framtiden. Den senaste World Energy Outlook utgår från två energipolitikbaserade scenarier och ett målbaserat scenario. De energipolitikbaserade scenarierna är baserade på nu rådande energipolitik respektive nu rådande energipolitik inklusive uttalade intentioner efter Parisavtalet. De utfästelser som har kommunicerats i samband med Parisavtalet 2015 förutsätts infrias. Det målbaserade scenariot tar avstamp i målen och vad som måste göras för att de ska kunna uppnås. Tre mål rörande klimat, tillgång till energi och luftkvalitet utgör grunden för scenariot.

國際能源署提出了各種情境,用於評估到2040年全球的能源使用和生產。重要的是要指出這是關於情景而不是預測。 也就是說,目標不是在實際上正確,而是要舉例說明存在哪些選擇以及決策將會如何影響未來。 最新的“世界能源展望”由兩種基於能源政策的情景和一種基於目標的情景做假設。 基於能源政策的情景是:目前普遍(主流)的能源政策,以及包括巴黎協議後的明確意圖的當前的能源政策。假設已送交巴黎協定的背景下,2015年的承諾的兌現。基於目標的方案基於目標以及實現目標必須採取的措施。 有關氣候、能源獲取和空氣品質的三個目標構成了這些情境的基礎。

Fossilgasen får en strategisk roll i framtiden 化石燃氣將在未來發揮戰略作用

I linje med nu rådande energipolitik inklusive nya åtaganden efter Parisavtalet kommer energibehovet globalt väntas öka med 30 % till 2040. Det motsvarar dagens energibehov i Kina plus Indien. Den största andelen av behovsökningen (30 %) kommer från Indien. Sammantaget står Asiens utvecklingsländer för 2/3 av den ökade efterfrågan. Resten kommer från Mellanöstern, Afrika och Latinamerika. I övriga delar av världen antas efterfrågan på energi vara mer eller mindre konstant. Energieffektivisering kommer spela en stor roll för utvecklingen framgent. Utan energieffektivisering skulle ökningen i energianvändning bli dubbelt så hög 2040. I samma scenario får fossilgasen en viktig roll i de framtida energisystemen. Den ökar 45 % från dagens nivå till 2040. Fossilgasen har flera egenskaper som gör den konkurrenskraftig och strategiskt intressant. Den kan ge både värme och el och fossilgaskraftverk är dessutom tillräckligt flexibla för att kunna parera elproduktionen från väderberoende kraftslag. Fossilgasen har inte kolets luftmiljöproblematik och den ger även lägre koldioxidutsläpp än elproduktion baserad på kol. Klimatvinsten med fossilgas jämfört med kolkraft kan dock, enligt IEA, endast räknas hem om läckagen av gas kan minimeras då gasen, huvudsakligen metan, har en kraftig klimatpåverkan. Åttio procent av fossilgasökningen förväntas ske i utvecklingsländer, främst Kina och Indien. USA förväntas bli den stora fossilgasexportören.

根據目前的能源政策,包括“巴黎協定”之後的新承諾,預計到2040年全球能源需求將增加30%。這相當於今天中國和印度的能源需求。需求增長的最大比例(30%)來自印度。總體而言,亞洲的發展中國家佔需求增長的2/3。其餘來自中東,非洲和拉丁美洲。在世界其他地區,人們對能源的需求或多或少是不變的。能源效率將在未來的發展中發揮重要作用。如果沒有能源效率,2040年能源消耗將增加為現在的兩倍。在同樣的情況下,化石燃氣將在未來的能源系統中發揮重要作用。2040年時,它會從今天的水平增加45%。化石氣體有幾個屬性,使其具有競爭力和戰略意義。它可以提供熱量和電力,化石燃氣發電廠也足夠靈活,能夠支援依賴天氣的電力的電力生產。化石燃氣沒有煤炭的一些環境問題,而且與基於煤炭的電力生產相比,碳排放也更低。然而,根據國際能源署的說法,與煤電相比,化石氣的氣候增益只能在氣體洩漏最小化的情況下計算,因為氣體(主要是甲烷)具有強烈的氣候影響。預計80%的化石燃氣增加發生在發展中國家,主要是中國和印度。預計美國將成為主要的化石燃氣出口國。

Parallellt med fossilgasen väntas den väderberoende elproduktionen byggas ut kraftigt. Av världens elförsörjning 2040 väntas 40 % komma från sol-, vind- och vattenkraft (varav vattenkraften kommer stå för 16 %). Tillsammans med fossilgasen förväntas sol-, vind- och vattenkraft bidra till att bromsa utvecklingen för kolkraften. Under perioden 2000–2017 togs 900 GW ny kolkraft i drift i världen. Under perioden 2017–2040 förväntas 400 GW ny kolkraft tas i drift, främst i Indien. Även om det är en minskning motsvarar det dagens hela kärnkraftskapacitet utbyggd ut i form av kolkraft i Indien under drygt 20 år. Sammantaget kommer kolanvändningen att öka fram till 2040 för att sedan plana ut. Dessvärre förväntas både oljebehovet och fossilgasbehovet också att öka fram till 2040, men utan att plana ut.

與化石燃氣並行,預計天氣依賴的電力生產將會大大擴展。 在2040年世界電力供應中,預計40%來自太陽能,風能和水力發電(其中水電佔16%)。 隨著與化石燃氣一起合作,預計太陽能,風能和水力發電將有助於減緩煤電的發展。 在2000 - 2017年期間,世界上有 900GW 新的煤電投入發電 。 在2017 - 2040年期間,預計將有400GW的新煤電投入運營,主要在印度。 雖然這是減少,但它相當於以當今整個核電的發電量,在印度用煤電的方式擴張超過20年。 總體而言,煤炭使用量將增加至2040年,然後趨於平穩。 不幸的是,石油需求和化石燃氣需求預計也將增加到2040年,但沒有趨於平穩。

Sammantaget kommer vi, enligt IEA, att se ett ökat fossilberoende fram till 2040 och därefter, med nu rådande energipolitik inklusive nya åtaganden efter Parisavtalet, trots en stark utveckling för förnybar kraft till låga priser. De årliga CO2-utsläppen fortsätter öka till 2040 och därefter. Vi är långt ifrån att undvika allvarliga effekter av klimatförändringar, enligt IEA. Dessutom kommer energiproduktionens bidrag till de förtida dödsfallen på grund av dålig luftkvalitet, som idag globalt uppgår till runt 3 miljoner per år, att öka till omkring 4 miljoner per år 2040.

總而言之,根據國際能源署的說法,我們將看到直到2040年及以後的化石燃料依賴程度增加,目前的能源政策包括巴黎協議之後的新承諾,儘管低價格的可再生能源有了強勁的發展。 每年的二氧化碳排放量繼續增加到2040年及以後。根據 IEA表示,我們遠遠沒有能夠避免氣候變化的嚴重影響。 此外,由於能源生產導致空氣品質惡化,所造成提早死亡人數的"貢獻"(目前全球每年約為300萬),到2040年將增加到每年約400萬。

Kärnkraftens roll 核電的角色

Kärnkraften har idag en avvaktande roll i flera länder. Det är främst Kina, Ryssland och Indien som driver en aktiv utveckling, med några mindre undantag. I IEA:s scenarier baserade på dagens energipolitik med och utan nya åtaganden efter Parisavtalet får kärnkraften ungefär samma betydelse. Det beror på att få länder för fram ny kärnkraft som en del av sina klimatåtaganden. Men, Frankrikes utspel under COP-23 att de förmodligen inte kommer minska sin kärnkraftsproduktion med de 25 procentenheter som man tidigare hade annonserat är inte medtaget i de två scenarierna. Inte heller har man inkluderat att ett stort antal länder till exempel i Afrika överväger att skaffa kärnkraft. I IEA:s bedömning är det främst Kina som bygger ut sin kärnkraft. Runt 2030 spås Kina passera USA som världens största kärnkraftsnation.

今天的核電在幾個國家都扮演著一個等待的角色。 主要是中國,俄羅斯和印度正在積極發展,除了一些小的例外。 在IEA基於今天能源政策的情景中,無論在巴黎協議之後是否有新的承諾,核電具有同樣重要的意義。 這取決於各國採用新的核電作為其氣候承諾的一部分。 然而,法國在COP-23(2017年聯合國氣候變化大會)期間表明,他們可能不會將他們的核電生產減少25%,而這兩個情景並未包括在內。 也沒有包括許多正在考慮使用核電的國家,例如在非洲。 在IEA的評估中,中國將是發展最多核電的國家。 到2030年左右,中國預計將超越美國,成為世界上最大的核電國家。。

Det målbaserade scenariot är utformat för att tydliggöra vad som behöver åstadkommas för att uppnå mål för klimat, luftkvalitet och tillgång på energi. IEA beräknar i scenariot att de klimatvänliga energikällorna (i huvudsak vattenkraft, kärnkraft och väderberoende produktion) behöver byggas ut dubbelt så mycket som antas i dagens energipolitik inklusive nya åtaganden efter Parisavtalet. Man räknar med att kärnkraften behöver stå för 15 % av elproduktionen 2040, jämfört med 11 % 2016. Omsatt i kapacitet motsvarar det 720 GW 2040, jämfört med 413 GW 2016. För de energipolitikbaserade scenarierna är motsvarande siffra drygt 500 GW 2040 och förmodligen avtagande eftersom flertalet reaktorer är belägna i länder med idag svagt eller avtagande stöd för kärnkraft. I sammanhanget ter sig utmaningen att bygga ut kärnkraften till 720 GW installerad effekt betydligt mindre utmanande än den mycket stora utbyggnad man räknat med för den väderberoende elproduktionen.

基於目標的方案事被設計來闡明,為了實現氣候,空氣品質和能源獲取這幾個目標,所需要達成哪些事項。在這種情境中,國際能源機構估計,氣候友善型能源(主要是水電,核電和天氣依賴型能源)需要擴張到現今能源政策所使用的兩倍,包括巴黎協議之後的新承諾。核電預計佔2040年電力生產的15%,而2016年為11%。產能轉換相當於2040年要達到720 GW,相比之下2016年為413 GW。對於基於能源政策的情景,相應的數字剛剛超過500 GW,這個數字超過500 GW 2040,並可能因此減少,因為大多數反應堆位於目前核電支持薄弱或下降的國家。在這種情況下,將核電擴大到720GW裝機容量的挑戰,似乎比天氣依賴型發電的預期非常大的擴張要小得多。

Trendspaning och rekommendationer 趨勢報告和建議

IEA ger även årligen ut Energy Technology Perspectives som – till skillnad från World Energy Outlook – inte tar utgångspunkt i energipolitiken utan i de tekniska möjligheterna hos olika kraftslag och åtgärder. I Energy Technology Perspectives följer man också kraftslag för att utvärdera om de utvecklas i linje med tvågradersmålet eller om det behövs åtgärder av något slag.

IEA還每年發布能源技術展望,與世界能源展望不同,它的出發點不在於能源政策,而是在不同電力類型和措施的技術可能性方面。 在能源技術展望中,還會依發電方式來評估它們是否符合攝氏兩度的目標,或者是否需要採取任何行動。

Med utgångspunkt i de tekniska förutsättningarna menar IEA att kärnkraften har möjlighet att uppfylla sin del i energiekvationen för att tvågradersmålet ska kunna nås, dvs 15 % av elbehovet år 2040. Kapaciteten kan enligt IEA pressas ytterligare till 17 % och därmed bidra till att världen med större sannolikhet klarar tvågradersmålet. IEA presenterar för dessa scenarier projektioner för kärnkraftskapaciteten fram till 2060. Dessa handlar i huvudsak om ny kapacitet eftersom de flesta av dagens reaktorer förmodligen har tagits ur drift vid denna tidpunkt. IEA bedömer att ca 1050 GW kärnkraft behövs år 2060 för att klara 17 % av elbehovet. Det motsvarar ca 840 GW år 2040, dvs dagens dubbla kärnkraftskapacitet.

根據技術條件為基礎,IEA認為核電有可能在能源方程中發揮作用,達到攝氏兩度的目標,即2040年電力需求的15%。根據IEA,進一步推進到17%,從而有助於世界更有可能實現攝氏兩度的目標。 對於這些情景,國際能源署提出了到2060年對核電容量的預測。這些預測主要是關於新裝置的容量,因為目前大多數反應堆在那個時候可能已經停止使用。 國際能源機構估計,2060年需要大約1050GW的核電,以滿足17%的電力需求。 這相當於2040年約840 GW,即今天的兩倍的核電容量。

IEA noterar att kärnkraftens utveckling idag inte går åt det hållet. Visserligen togs 10 GW ny kapacitet i drift under 2016. Det var den högsta siffran sedan 1990, men antalet nystartade projekt har fallit tillbaka. För att nå tillräckliga kapacitettillskott skulle 20 GW ny kärnkraft behöva tillföras varje år. Under 80- och 90-talen var siffran 30 GW per år, och IEA anser därmed att det inte är orimligt att tänka sig en sådan utbyggnadstakt.

國際能源署指出,今天核電的發展方向並非如此。 無可否認,2016年新增產能為10GW。這是自1990年以來的最高數字,但新開工項目的數量已經減少。 為了獲得足夠的容量補充,每年必須增加20GW的新核電。 在20世紀80年代和90年代,這個數字是每年30吉瓦,因此IEA認為想像這樣的擴張率是不合理的。

I sin klimattrendanalys ger IEA därför rådet att ”skapa ett tydligt och stabilt politiskt stöd för existerande såväl som ny produktion av ren energi. Ta med kärnkraften i stödprogram så att dess utveckling också uppmuntras tillsammans med andra former av ren energi”.

因此,在其氣候趨勢分析中,IEA建議“為現有和新的清潔能源生產創造明確和穩定的政治支持。 將核電納入支持計劃,以便與其他形式的清潔能源一起鼓勵其發展“。

Sverige driver på för ren energi inom IEA 瑞典正在推動IEA內部的清潔能源

IEA har nyligen startat ett program ”Clean Energy Transition” med en budget om 30 miljoner euro. Programmet backas upp av 13 länder, däribland Sverige som enskilt bidrar med 5,2 miljoner euro. Syftet är att stödja utvecklingen av ren energi runt om i världen och att göra IEA:s expertis tillgänglig främst för de större utvecklingsländerna och därmed några av de största utsläppsländerna. De länder som nämnts är Brasilien, Kina, Indien, Indonesien, Mexiko och Sydafrika. Programmet annonserades strax före IEA:s ministermöte 2017 där Sveriges samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan var ordförande.

國際能源署最近推出了一項“清潔能源轉型”計劃,預算為3000萬歐元。 該計劃得到包括瑞典在內的13個國家的支持,這些國家各捐助520萬歐元。 其目的是支持世界各地清潔能源的發展,並使IEA的專業知識主要面向主要發展中國家,從而為一些最大的排放國家提供。 提到的國家是巴西,中國,印度,印度尼西亞,墨西哥和南非。 該計劃是在2017年IEA部長級會議前不久宣布的,瑞典的協調和能源部長Ibrahim Baylan擔任主席。

– Genom ett aktivt svenskt deltagande i programmet skapas goda möjligheter för Sverige att dela erfarenheter och aktivt arbeta med grundstenarna för hållbara energisystem. Samtidigt blir det också ett viktigt sammanhang för att följa de stora politiska och tekniska skiften som nu sker på energiområdet globalt, säger Ibrahim Baylan.

Sverige deltar genom Energimyndigheten och i skrivande stund står arbetet i startgroparna.

- 通過瑞典積極參與該計劃,瑞典創造了分享經驗和積極與可持續能源系統基礎合作的良好機會。 與此同時,它也將成為跟踪全球能源領域正在發生的重大政治和技術轉變的重要背景,“Ibrahim Baylan說。

瑞典通過瑞典能源署參與,在撰寫本文時,工作正處於起步階段。

https://www.energiforsk.se/program/omvarldsbevakning-karnkraft/nyheter/karnkraftens-roll-i-energisystemet/tydligt-stod-for-karnkraft-kravs-for-att-klimatmalen-ska-kunna-nas/

 

arrow
arrow
    全站熱搜
    創作者介紹
    創作者 Sorg 的頭像
    Sorg

    Agony of Sorrow

    Sorg 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()