FN:s klimatpanel, IPCC, visar att världens klimatomställning kostar mindre om vi bygger ny kärnkraft. Det skriver Mikael von Knorring (V), Take Aanstoot (MP) och Dan Tilert (C), som är aktiva i nätverket sol-, vind- och kärnkraft.

聯合國政府間氣候變遷小組,IPCC,表明如果我們建立新的核電,調節世界氣候的成本會降低。 活躍於網路上關於太陽能,風能和核能的議題的 Mikael von Knorring(V 左翼政黨),Take Aanstoot(MP 綠黨)和Dan Tilert(C 中間黨)寫道。

_giEKswdjEuk7isRNGJRg0UP5Tw.jpg

(上圖: Debatten om kärnkraft handlade tidigare mycket om olyckor. Men IPCC-rapporten visar att fossila bränslen har varit dödliga i en helt annan skala än alla andra energikällor, skriver medlemmar i nätverket sol-, vind- och kärnkraft.  以前發生的事故對於核電的爭議有很大的影響。 但IPCC的報告顯示,化石燃料的致命程度與等級與所有其他能源完全不同,太陽能,風能和核能網路成員寫道。)

Undertecknade är aktiva i Vänsterpartiet, Miljöpartiet respektive Centerpartiet. Våra partier är motståndare, eller skeptiska, till kärnkraft. Vi ser emellertid nu ett långsamt men tydligt skifte i vår omgivning. FN:s klimatpanel, IPCC, och dess rapporter driver fram en ny, pragmatisk diskussion om kärnkraften.

(我們)這幾位簽名人在左翼黨,綠黨和中間黨都很活躍。 我們這幾個政黨都對核電表示反對或持懷疑態度。 然而,我們現在看到我們的環境發生緩慢但明顯的轉變。 聯合國政府間氣候變遷小組,IPCC及其報告正在推動一項關於核電的新的務實討論。

Våra tre partier har mängder av medlemmar som ser att klimatet är en helt avgörande framtidsfråga och de är uppriktigt engagerade i varje del av den nödvändiga omställningen i samhället. Det är särskilt tre av IPCC:s slutsatser som gjort skillnad för dem:

我們三個政黨都有很多成員認為氣候是未來的一個關鍵問題,他們真誠地致力於社會必須要轉型的各個方面。 特別是IPCC的三個結論對他們產生了影響:

1. Fossilfrihet är den stora frågan. Både ekosystem och människor tvingas hantera en massiv förstörelse i spåren av kol, olja och fossilgas. Risken för katastrofala klimatförändringar har börjat sjunka in hos de flesta. Luftföroreningar dödar miljoner människor varje år. Hur vi än vrider och vänder på siffrorna visar de att fossilfrihet är helt central.

1. 零化石燃料是一個大問題。生態系統和人類都被迫必須處理煤、石油和化石燃氣的巨大破壞。大多數人都面臨著災難性氣候變化的風險。空氣污染每年導致數百萬人死亡。無論我們如何扭轉和曲解數字,事實都表明無化石燃料絕對是核心。

Den gamla diskussionen om kärnkraft handlade mycket om olyckor. IPCC-rapporten hjälper till att skilja på psykologi och verklighet. Den jämför statistiken från energirelaterade olyckor och visar att det fossila har varit dödligt i en helt annan skala än alla andra energikällor. Sol-, vind- och kärnkraft ligger förvånande nog på ungefär samma nivå – långt under de andra energislagen.

關於從前對於核電的討論非常集中在事故上。 IPCC的報告有助於區分心理學(心理上的感受)和實際狀況。它比較了與能源有關的事故的統計數據,並顯示該化石燃料的致命程度與其他所有能源完全是不同等級。令人萬分驚訝的是,太陽能,風能和核能大致處於同一水平 - 致命程度遠低於其他類型的能源。

Det här är säkert uppenbart och okontroversiellt i forskarvärlden, men politiskt är det sprängstoff. Den gamla tanketraditionen i våra partier har i praktiken betytt att krav på stängd kärnkraft kan gå före klimatfrågan. Tysklands kraschade omställning visar hur allvarliga konsekvenser det misstaget kan leda till.

這在研究領域當然是顯而易見且毫無爭議的,但在政治上它卻是具有爆炸性的事。我們黨派的舊思想傳統在實際上意味著對封閉核電的需求可能在氣候問題之前出現。德國的能源轉型崩潰顯示了這種錯誤的後果有多嚴重。

2. Kärnkraft har låga utsläpp. Det finns i delar av kärnkraftsmotståndet en misstro mot forskningen som länge varit svår att rå på. Nu håller det på att förändras i snabb takt, mycket tack vare det grundmurade förtroendet för IPCC. Den som vill försvara ekosystemen försvarar idag forskningen.

核電的排放量低。 在一部分反核運動人士當中,長期以來一直存在著對研究結果難以克服的不信任。 現在它正在快速變化,這要歸功於對IPCC的堅定信心。 誰想要捍衛生態系統,就必須捍衛現今的研究結果。

Ett exempel på den gamla misstron är påståendet att kärnkraften "egentligen" skulle ha höga koldioxidutsläpp. IPCC visar att det helt enkelt inte stämmer: kärnkraften är en av de bästa energikällor vi har för klimatet. För många har det varit en väckarklocka som gett dem mer av en sund skepsis till lösa påståenden i de här diskussionerna.

一個過時的不信任的例子是核電“真的”會產生高碳排放的說法。 IPCC表明事實完全並非如此:核電是我們對氣候最好的能源之一。 對於許多人來說,它一直是一個警鐘,讓他們更加堅定地懷疑在這些討論中的氣候問題解決方法。

3. Ny kärnkraft är ett effektivt verktyg. IPCC-rapporten visar att världens omställning kostar mindre om vi fortsätter bygga ny kärnkraft. Anledningen är att världens framtida elsystem behöver stabilitet. Sol- och vindkraft kommer att spela en stor roll i framtiden, och det finns en överhängande risk att de balanseras med fossilgas när det är mörkt och vindstilla. Därför är det en stark strategi att använda sol-, vind- och kärnkraft tillsammans.

新核電是一種有效的工具。 IPCC報告顯示,如果我們繼續建設新的核電,世界的能源轉型成本就會降低。 原因是世界未來的電力系統需要穩定。 太陽能和風能將在未來發揮重要作用,當黑暗和無風時,它們將與化石氣體平衡存在迫在眉睫的風險。 因此,將太陽能,風能和核能一起使用是一項強有力的戰略。

Det perspektivet har också börjat göra avtryck, samtidigt som den diskussionen är mer trevande. Det är fortfarande vanligt att försöka rationalisera bort det IPCC säger här. Vi hoppas att också den slutsatsen – som vilar på samma sorts breda forskning som de första två slutsatserna – kommer att vinna acceptans med tiden.

這種觀點也開始產生深刻的印象,同時討論更具吸引力。 嘗試合理化IPCC在這裡所說的內容仍然很常見。 我們希望得出的結論 - 與前兩個結論相同的廣泛研究 - 也將隨著時間的推移而得到接受。

Genomslaget för IPCC:s slutsatser ger hopp för framtiden. Sverige behöver en ny energiöverenskommelse med en kraftig utbyggnad av fossilfri el. Det händer inte av sig själv. Lägger vi den gamla konflikten mellan vind- och kärnkraft bakom oss är chansen mycket större att trycket från klimatrörelsen faktiskt leder fram till en uppgörelse som är både bred och radikal.

IPCC結論的影響給未來帶來了希望。 瑞典需要一項新的能源協議,強而有力地擴展無化石電力。 它不會自動發生。 如果我們將風能和核能之間的舊衝突拋置腦後,那麼事實上,來自氣候運動的壓力最終會有一個既廣泛又根本的解決方案的可能性會大得多。

Klimatet är en historisk fråga som kräver att alla är beredda att öppet och ärligt ompröva tidigare ståndpunkter. I den här frågan, som i flera andra, märker vi att det faktiskt håller på att hända nu – mycket tack vare IPCC.

氣候是一個歷史問題,需要每個人都願意公開誠實地重新思考以前的立場。 在這個問題中,和其他幾個問題一樣,我們注意到它現在正在發生 - 非常感謝IPCC。

Mikael von Knorring

Mikael von Knorring är aktiv i Vänsterpartiet och bloggar om klimatomställningen. 

Mikael von Knorring是活躍於左翼黨和關於氣候變化的部落客。

Take Aanstoot

Take Aanstoot är aktiv i Miljöpartiet. 

Take Aanstoot是活躍於綠黨的黨員

Dan Tilert

Dan Tilert är teknologie licentiat och aktiv i Centerpartiet.

Dan Tilert是一名有技術執照,並且活躍於中間黨者。

 

https://www.sydsvenskan.se/2019-04-02/karnkraften-ar-en-av-de-basta-energikallor-vi-har-for-klimatet?fbclid=IwAR1jY_nRK8UlBM9gclvmRprKKRi-SGVH_5BdRwL0dFx87VgHKKPUsrvS0TE

arrow
arrow
    全站熱搜

    Sorg 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()